happiness is a choice chronicle krönika elina usa

Krönika: HAPPINESS IS A CHOICE

Förra veckan anlitade jag min fitnesscoach igen, Inez från Fit-Nez. Jag jobbade med henne förra året och kom verkligen i mitt livs form. Tyvärr väckte jag en gammal kickboxningsskada i ryggen när jag samtidigt tränade för the Nike Womens Half Marathon här i Washington, och fick spendera flera månader i rehab. Jag har fortfarande konstant ont och har svårt att göra visa grejjer, och nu i helgen fick jag ställa in mina planer och istället ta det väldigt lugnt för jag hade så ont – vilket ledde mig till att skriva veckans krönika.

Det positiva med any challenges in life är att du själv kan välja hur du vill se på situationen. Jag har ont hela tiden varje dag, jag har inte kunnat sitta ner på över ett år (standing desk at the office och flygresor innebär heavy drugs so I stay passed out for the whole flight), jag kan inte springa längre, jag får ibland sova på golvet på hotell för jag klarar inte att ligga i sängarna och så vidare. Här i USA finns det ingenting som heter sjukskrivning, det är bara att jobba på. Jag har tack och lov friheten att jobba hemifrån om jag vill, och utan den möjligheten hade jag nog förlorat jobbet. Mina läkare misstänkte efter ett tag att jag hade Ankylosing Spondylitis, en reumatisk sjukdom där kroppens immunförsvar attackerar ryggraden och den till slut växer ihop. De föreslog att jag skulle påbörja medicinering med så kallade TNF “tumor necrosis factor” blockers, vilket innebär livslång medicinering. Det har varit riktigt tufft och jag kunde lätt ha gett up och bara tyckt synd om mig själv, legat hemma och gnällt om hur värdelöst allt var.

Men jag har gjort mitt bästa under den här tiden, det har gått ett år, och jag var glad och hoppfull även när jag inte ens kunde klä på mig själv. Jag var tacksam för människorna omkring mig, min kille, mina vänner, och mina jobbarkompisar. Jag fokuserade på allt bra i livet, och när jag äntligen kunde röra mig hyfsat för egen maskin var jag på gymmet varje morgon och gjorde mina rehabövningar i en timme innan jobbet – #everydamnday! Jag vägrade ge upp och jag var fast besluten att se det bästa i situationen. Jag upskattade varje rehabbesök eftersom jag lärde mig något nytt varje gång, jag såg det nästan som en liten kurs och sög åt mig allt jag kunde om muskler, nerver och hur allt hänger ihop. Jag älskade mina fysterapeuter och fokuserade på hur roligt vi hade, även om jag hade så ont så jag grät ibland. Jag fokuserade på hur otroligt tacksam jag var för min sjukförsäkring som täckte alla kostnader för rehab, magnetröntgens och läkarbesök, hur snälla och hjälpsamma handläggarna var och hur otroligt snabbt allt går i den amerikanska sjukvården.

Anyways, min poäng är att det spelar ingen roll vad du råkar ut för i livet, det enda som betyder något är hur du väljer att se på det. Det kan vara kämpigt ibland och det är ok att ha bad days, men du har alltid ett val i ditt tankemönster. Make a conscious choice att fokusera på saker du är tacksam för (familj, jobb, hälsa, semesterplaner, morgonkaffe, fredagsmys, träning, att du kan gå, se, höra etc) och försök att bara acceptera det som inte är så bra. Ingenting i livet är perfekt, och kommer aldrig vara det, men det är det som är idén. Without the bad days, you won’t appreciate the good ones. Utan min upplevelse med ryggskadan hade jag till exempel inte varit så oerhört tacksam för varje gymbesök jag klarar av, eller kunnat så mycket om kroppen, “the kinetic chain”, och hur jag bäst tar hand om mig själv och min kropp. Det finns alltid en silver lining i allt, det gäller bara att fokusera dina tankar på att hitta den.

/ @ElinaUSAhappiness_quote

 

En reaktion på “Krönika: HAPPINESS IS A CHOICE

  1. Pingback: Happiness is a choice | Anna Matkovich | Malmö Life

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>